Kongsi Resepi
Talam Mak Dara
Source:-From Chef Asma
Sources:-From Saidy Cusine
Sources:-From Ayu@curlybabesatisfaction
Lapisan Bawah
150 gm tepong beras
20 gm tepong green pea-(@ gunakan tepung hoen kwee)
250 ml santan
450 ml air
1/2 tsp garam
50 gm gula pasir
150 gm ubi keledek oren dipotong dadu dan rebus
Cara2nya
1) Satukan semua bahan2 (@blender) kecuali keledek. Masak hingga naik wap.
2) Tutup api & masokkan keledek. Tuangkan dalam loyang 10 x 10 x 3
3) Kukus selama 20 min.
Lapis Tengah
520 gm ubi kayu di parut
100 gm gula merah
120 gm gula pasir
100 ml santan
200 ml air
1 helai daun pandan
Cara2nya
1) Masak bahan2 kecuali ubi kayu sehingga gula larut.
2) Tapis & satukan dengan ubi kayu.
3) Kacau sebati & tuangkan keatas lapisan bawah & kukus selama 25 min.
Lapisan Atas
60 gm tepong gandum
60gm tepong beras
150 ml santan
350 ml air
1 biji telor
1/2 tsp garam
sedikit warna oren
70 gm gula pasir
Cara2nya
1) Satukan semua bahan (@blender) & tapis kedalam periuk.
2) Masak hingga naik wap. Tuangkan di atas lapisan tengah.
3) Kukus selama 30 min.
Langgan:
Catatan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan